Legal.geLegal.geLegal.ge
SpecialistsCompaniesLibraryBlog
More
AboutPricingContact
LegalTools
Loading accountLog in
AboutSpecialistsCompaniesLibraryBlogPricingContact
LegalTools
Loading accountLog in
Legal.ge

Georgia’s legal platform.

Download on the App StoreLegal.ge for iPhone

Quick Links

  • About Us
  • Specialists
  • Open tasks
  • Services
  • Laws & Codes
  • Firms
  • Organisations
  • Events
  • Blog
  • Contact

Legal

  • Legal library
  • Privacy Policy
  • Terms & Conditions
  • Cookie Policy

Contact

contact@legal.ge+995 551 911 961Need a lawyer? Find a specialist

Tbilisi, Georgia

© 2026 Legal.ge. All rights reserved.

Made with in Georgia

Loading…
  1. Services
  2. Technology & Digital Law
  3. E-Commerce & Digital Platforms
  4. Payment Systems
  5. Payment Processing Agreements

Services

2 services available

E-Money LicensingPayment Processing Agreements
Payment Systems

Payment Processing Agreements

Within what period must a payment order be executed?

Between customers of the same provider — on the day of receipt; with different providers — the payer's provider transfers the amount to the payee's provider no later than the next banking day, and the payee's provider makes it available on the day of crediting or, on a non-working day, no later than the next working day.

Who answers for a failed payment?

The payer's provider is liable to the payer unless it proves the payee's provider received the amount in time; once proven, liability passes to the payee's provider. The responsible provider reimburses without unjustified delay and restores the account.

How liable is a consumer for a payment made with a stolen card?

Liability is capped at GEL 100, unless the loss could not have been discovered before the operation or was caused by the provider. In case of fraud or gross negligence the cap does not apply and the damage is borne in full.

How quickly is a complaint examined?

A decision is taken no later than 15 working days from receipt; on delay, the reason and the total period — no more than 35 working days — are communicated. The decision indicates the possibility of applying to the National Bank's dispute resolution commission within 6 months.

Can consent be withdrawn before a payment?

Yes — the payer may withdraw consent at any time, but no later than the moment of execution established by law. Any operation after withdrawal is considered unauthorized and must be returned.

5 min·8 Feb 2026

The legal framework of the payment services contract

The relationship between a consumer and a payment service provider is built on the consumer-rights chapter of the Georgian Law on Payment Systems and Payment Services: these norms define what information and conditions the provider must agree with the consumer, how a payment is authorized, within what deadlines a payment order is executed, who answers for non-performance, and how unauthorized operations and complaints are resolved. A contract's text cannot replace these norms — it reflects them and cannot concede less than they guarantee in the consumer's favor.

Information and agreement with the consumer

Under point 1 of Article 20 of the law, the provider must, under the National Bank's procedure, supply the consumer with information and/or conclude an agreement covering the terms of the service — including the terms of provision, tariffs, and the rights and duties of the consumer and the provider. The provider may not charge the consumer a commission for providing information, nor for corrective or preventive measures to avoid an unauthorized or incorrectly executed operation — except for the exceptions provided by law, which are redeemed as a pre-agreed and reasonable commission. Where the payer's and the payee's providers operate in Georgia, each party pays its own provider's commission. The National Bank may set the manner of providing information on every commission paid by the consumer. With legal persons meeting defined criteria, the provider and such consumers may agree by contract on a different regime — toward consumer natural persons this possibility does not exist.

Authorization of a payment operation

Under Article 22 of the law, a payment operation is considered authorized only where the payer's consent exists. Authorization is possible before or after execution where an agreement so provides; consent is given in the agreed form and may be given through the payee or a payment initiation service provider. The payer may withdraw consent at any time — but no later than the moment of execution established by law; any operation carried out after withdrawal is considered unauthorized. The consent procedure must be agreed between the payer and the provider — it is precisely this procedure that makes it possible to trace disputed operations.

Execution deadlines

Article 26 of the law regulates deadlines precisely. Where the payer and the payee are customers of the same provider, the amount must be reflected on the payee's account on the day the payment order is received. Where they have different providers, the payer's provider transfers the amount to the payee provider's account no later than the next banking day, and the payee's provider reflects the credited amount on the payee's account on the day of crediting — or, if that day is a non-working day for it, no later than the next working day. The value date on the amount cannot precede the debit of the payer's account. If the payee's provider cannot identify the payee, the amount is returned under the National Bank's procedure. On a cash deposit to an account or an exchange into electronic money, the provider credits the amount immediately, while cash collected for a legal person becomes available no later than the next working day. The payer may request a confirmed document of execution.

Updated: 7 Nov 2026

Legal basis:

  • საგადახდო სისტემისა და საგადახდო მომსახურების შესახებ

Related Services

E-Money Licensing